Ispušni sustav automobila kao važna komponenta

Ispušni sustav automobila

Svaki automobil sastoji se od niza različitih komponenti koje su zaslužne za sve njegove funkcije. Neke od tih komponenti važne su za ispravnost automobila, za mogućnost njegovog pokretanja, za razvijanje brzine i slično. No, osim tih komponenti, svakako treba spomenuti i one koje se brinu za smanjenje zagađenja okoliša do kojeg dolazi zbog ispuštanja ispušnih plinova. 

U te svrhe svako vozilo danas posjeduje više različitih komponenti, koje su poznate pod nazivom ispušni sustav automobila. Sve njegove komponente moraju biti potpuno ispravne kako bi on optimalno radio.

Dijelovi ispušnog sustava automobila

Iako se sastoji od više različitih dijelova, ispušni sustav automobila sastoji se od nekoliko većih dijelova: 

  • Prednja cijev s prirubnicom
  • Katalizator
  • Ispušni kolektor
  • DPF filter
  • Zadnja cijev i zadnji ispušni lonac

Mnogi vozači ne znaju puno o ovim dijelovima i možda za neke od njih nisu nikad ni čuli. No, kada dođe do određenog problema s ispušnim sustavom, brzo postanu svjesni nekih od tih dijelova.

Princip pročišćivanja ispušnih plinova auta

Osnovna funkcija ispušnog sustava u autu je odvođenje plinova koji nastaje izgaranjem goriva izvan motora. Druga funkcija, koju možda neće znati svi vozači, je da je ovaj sustav zaslužan i za smanjenje buke koja nastaje tim izgaranjem. Isto tako, mnogi vozači neće niti znati da se u njihovom automobilu i posebno u tom sustavu krije neki problem dok to ne saznaju na teži način.

Kako radi ispušni sustav automobila

A često to saznaju odlaskom na redoviti tehnički pregled vozila. Dio tehničkog pregleda je i eko test gdje se provjerava kolika količina plinova odlazi u atmosferu. Ako automobilski ispušni sustav ne radi kako treba, test će pokazati previsoke vrijednosti i nećete ga proći, a to će ujedno značiti i da vaš automobil nije tehnički ispravan te ćete morati doći ponovo, nakon što provjerite i popravite sve nedostatke.

Katalizator kao važan dio auta

Katalizator u automobilu je vrlo važan dio kada se govori o smanjenju ispuštanja ispušnih plinova. On je vrlo opterećen tijekom vožnje i uglavnom je izrađen od više vrsta materijala:

  • Inoxa
  • Keramike
  • Plemenitih materijala

Može trajati i po nekoliko godina, a može i puno kraće, ovisno o tome kako plinovi izgaraju. Montiran je ispod automobila i njegova glavna zadaća je neutraliziranje ispušnih plinova i sve ostale prljavštine koja može dovesti do zagađenja okoliša. 

Ovaj dio u početku nisu imali svi automobili, no nakon što je 1993. uvedena posebna Euro norma za emisije goriva, postao je obavezan. Automobilski katalizator posjeduju i modeli s benzinskim i dizelskim motorom, no razlika je u njihovom sastavu, zbog toga što se razlikuju i sastavi ispušnih plinova kod tih vrsta motora.

Problemi s DPF filterom na autu

DPF filter na automobilu je nešto s čime više problema imaju vozači automobila s dizelskim motorom. Neki proizvođači počeli su ga ugrađivati u svoje modele još ranije, a 2009. godine je postao obavezan. Osnovna namjena mu je filtriranje čestica čađe koje se najviše nakupljaju kod dizelskih motora. Problem je u tome što se on s vremenom može začepiti, uslijed velikog nakupljanja čađe. Isto tako, automobilski DPF filteri su konstruirani tako da se sami čiste, odnosno „regeneriraju“ tijekom vožnje.

DPF filter na automobilu
DPF je skraćenica za dizelski filter čestica

No, vozite li se često u gradskim uvjetima vožnje, s puno stajanja, vožnje u kolonama i slično, postoji mogućnost da se neće moći sam regenerirati. Tada ćete vi kao vozač morati pomoći u tom procesu, tako što ćete voziti automobil neko vrijeme pri visokom broju okretaja. U većini slučajeva, to će biti dovoljno i pokrenut će se uspješna regeneracija DPF filtera. Ako to ipak ne pomogne, morat ćete posjetiti automehaničara koji će provjeriti njegovo stanje te vas uputiti u daljnje korake. 

Kupnja svih potrebnih autodijelova

Jedna od olakotnih okolnosti za sve vozače kada dođe do kvara ispušnih sustava je u tome što je u većini slučajeva riječ o kvaru jedne od komponenti. A to znači da će u većini slučajeva biti potrebno zamijeniti samo tu određenu komponentu. U većini trgovina s autodijelovima, bilo da posjetite neku fizičku ili neku online trgovinu, moći ćete pronaći sve potrebne komponente ispušnog sustava automobila.

Autodijelovi Silux

Isto tako, ponekad će biti moguće popraviti određeni dio i neće biti potrebna njegova zamjena. To recimo vrijedi za DPF filter koji inače ima dosta visoku cijenu, no postoje brojne tvrtke koje vam ga u slučaju začepljenja mogu očistiti, što će biti puno jeftinije nego da kupujete novi.

Iz iste kategorije:

Related Posts