Katalizator je obavezan dio svakog automobila

Automobili su iz godine u godinu sve napredniji. Napreduju na svim poljima, od sve veće snage, boljih performansi, novih naprednih ugrađenih uređaja i ostalog. No, uz razvoj automobila često se vežu i negativne konotacije uz zagađenje okoliša. Normalno je da se tijekom rada motora kroz ispušni sustav u atmosferu ispuštaju razni plinovi.

Zbog toga su donesene tzv. Euro norme koje se tiču dopuštene razine ispuštanja plinova koje automobili moraju zadovoljiti kako bi se mogli prodavati na određenom tržištu. U te svrhe se u automobil ugrađuju određeni autodjelovi , a najbitniji je svakako katalizator koji je danas postao neizostavan dio u automobilima.

Ispušni sustav

Svaki automobil posjeduje ispušni sustav. Njegova glavna zadaća je uklanjanje bilo kakvih nečistoća koje nastaju tijekom rada automobila, odnosno tijekom sagorijavanja goriva. Osim toga, služi i za njihovo neutraliziranje, kako bi nakon što odu u atmosferu bile što manje štetne za zdravlje ljudi. Kako bi se to ispravno odvijalo, u ispušni sustav je ugrađen auto katalizator

U početku se on ugrađivao samo u određene tipove vozila, a od 1993.g. je na snagu stupila Euro 1 norma zbog koje je katalizator postao obavezan dio svakog novog automobila, bez obzira koje gorivo koristi. Sva ona vozila koja ga nisu posjedovala više se nisu mogla prodavati na određenom tržištu.

Kvarovi katalizatora

Tijekom same vožnje, automobilski katalizator je izložen zahtjevnim uvjetima rada, primjerice trešnji, vibracijama i sličnim pojavama. Isto tako, postoje određene stvari koje mogu značajno skratiti životni vijek auto katalizatora. Neki od njih su:

 • Česta gradska vožnja – vozite li se često po gradu (tzv. stani-kreni vožnja), automobil ne može razviti optimalnu temperaturu i samim time se katalizator brže troši.
 • Prolazak kroz duboke lokve – katalizator je pri radu zagrijan do visokih temperatura. Kada automobil prođe kroz lokvu dolazi do njegovog iznenadnog hlađenja, a ujedno mu se i steže metalno kućište. S vremenom ga to sve više slabi.
 • Pokušaj pokretanja auta guranjem – također ima utjecaj na smanjenje vijeka trajanja.

Jednom kada dođe do njegovog kvara, imate tri mogućnosti:

 • Možete ga ukloniti
 • Možete ga zamijeniti novim
 • Možete ga zamijeniti rabljenim

Uklanjanje katalizatora

Ovo je opcija koju nude pojedini automehaničari, no to je nešto što svakako ne biste trebali raditi i što je zakonom zabranjeno. Naime, ukoliko se na tehničkom pregledu ustanovi da ste ga uklonili, nećete moći proći tehnički pregled. Neki se unatoč tome odlučuju na njegovo uklanjanje zbog niske cijene tog zahvata.

Stoga je preporučljivo da prilikom kupnje rabljenog auta svakako provjerite da se katalizator stvarno nalazi u ispušnom sustavu, odnosno na nije uklonjen jer biste kasnije zbog toga mogli imati puno problema. 

Zamjena katalizatora novim

Ovo je svakako najbolje rješenje, ali ujedno i najskuplje. Novi katalizator može u prosjeku izdržati do nekih 200 tisuća kilometara pa jednom kada ga zamijenite, mirni ste dugi niz godina. On se kupuje ovisno o modelu automobila i verziji motora i cijene se mogu dosta razlikovati. Možete se odlučiti za originalnu varijantu, kao onu najskuplju, ali i za zamjensku, od nekog drugog proizvođača koja se također pokazati kao odličan izbor.

Najjeftinija varijanta su univerzalni katalizatori, koji bi trebali odgovarati na svaki model automobila, no njihov vijek trajanja je upitan pa su univerzalni ili rezervni svakako sigurnija opcija.

Odabir ispravnog katalizatora

Katalizator možete kupiti u brojnim lokalnim trgovinama s autodjelovi ma, ali i u raznim web trgovinama. Primjerice, možete odabrati kvalitetne Silux autodijelove putem njihove web trgovine. A pri odabiru katalizatora, morat ćete znati sljedeće podatke:

 • marku vozila, konkretan model te godinu proizvodnje (ove podatke uglavnom možete pronaći u knjižici o vozilu)
 • vrstu motora, snagu i zapreminu
 • normu ispušnih plinova
 • promjer ispušne cijevi
 • oblik i dimenzije

Imate li problema s pronalaženjem tih podataka, uvijek se možete obratiti prodavaču koji vam s time može pomoći.

Silux autodjelovi  za sve vrste automobila

Silux web trgovina postala je mnogim vozačima nezaobilazno mjesto kada traže bilo što vezano uz automobil. Silux autodjelovi  su tako prepoznati kao vrlo kvalitetni i odlična zamjena za dotrajale ili one koji su se pokvarili. Vrlo logično kategorizirani u niz manjih kategorija, vrlo lako ćete pronaći ono što vam je potrebno, bilo da se radi o ispušnom sustavu, rasvjeti, potrošnim dijelovima i ostalom.

Stoga, kada vam se idući put pojavi neki kvar, neka Silux autodjelovi  budu jedan od vaših prvih izbora i zasigurno nećete biti razočarani. 

Iz iste kategorije:

Related Posts