Bregasta osovina kao jedan od važnih dijelova motora

Bregasta osovina

Automobili su sastavljeni od mnoštva dijelova. Svaki dio ima svoju funkciju i postoji razlog zašto se određeni dio nalazi baš na određenom mjestu. Jedan od glavnih dijelova automobila je svakako motor. Vrlo je bitno da on ispravno radi jer o njemu ovisi kako će se vaš automobil ponašati na cesti.

Stoga je vrlo bitno da svi auto djelovi motora ispravno rade i poželjno ih je redoviti provjeravati i servisirati. Jedan od njegovih važnijih dijelova je i bregasta osovina, iako mnogi vozači ne znaju baš puno o njoj.

Opće informacije i rad ovog dijela motora

Kod automobila novije generacije, bregasta osovina je smještena u glavi motora, odnosno iznad cilindara. Naziv dolazi od njezinog specifičnog izgleda. Naime, puna je brijegova čija funkcija je otvaranje i zatvaranje ventila. Dostupna je u obliku čeličnog valjka i možeteju nabaviti u web shopu Silux.ba.

Bregasta osovina

Njezin rad je zapravo vrlo jednostavan. Tijekom okretanja za vrijeme vožnje, brijeg pritišće podizač ventila te on ventil gura prema sredini cilindara. Time se otvara mogućnost ulaza smjese ili ispušnih plinova. Bregasta osovina se nastavlja okretati te se brijeg spušta s podizača ventila. Zbog toga se ventil vraća u zatvorenu poziciju. Brijegovi su često napravljeni u obliku slova Y pa jedan brijeg može odjednom pomicati dva ventila.

Pogon bregaste osovine

Sam pogon bregaste osovine može se prenositi na dva načina:

  • Uz pomoć zupčastog remena
  • Uz pomoć lanca

Zupčasti remen je najčešći način prijenosa pogona, a to nije njegova jedina funkcija jer je on zaslužan i za pokretanje još nekih važnih dijelova, primjerice pumpe tekućine za hlađenje.

Iz iste kategorije:

Related Posts