Anlaser je pokretač vašeg automobila

Anlaser ili pokretač

Anlaser je, pravom funkcijom i svrhom, u biti elektropokretač i jedan od vrlo bitnih dijelova automobila s unutarnjim sagorijevanjem jer služi upravo za njegovo pokretanje. Nebitno je da li ste vlasnik benzinskog ili dizelskog motora, anlaser je uvijek prisutan u vašem vozilu i bez njega vožnja nije moguća.

Osnovna funkcija anlasera je paljenje tj. start ili pokretanje automobila, a prvi je anlaser nastao još na početku 20. stoljeća, s pojavom prvog automobila i konstrukcijom je vrlo sličan današnjem.

Vođenjem brige o anlaseru dobivate pouzdani automobil

Mnogi problemi vezani uz anlaser mogu se riješiti ranije, dakle prije njegovog kvarenja kad je jedina opcija kupnja novog anlasera. Bitno je znati da svi anlaseri nisu isti i razlikuju se po snazi, jer je za benzinske motore dovoljan anlaser s manjom jačinom i s manje kWh, dok je za dizelaše ipak potrebno više snage, do 2 kWh. 

Pokretač ili starter za pokretanja motora
Pokretač ili starter za pokretanja motora

Auto anlaser je izrađen samo zbog jedne funkcije: pokretanja motora te je zbog toga izrađen jednostavnije, ali i tako da podnosi samo kraća i manja opterećenja, a nikako duži konstantni rad i pritisak.

Paljenje automobila preko zime

Vjerojatno ste se kao vozač barem jednom našli u situaciji kad vam motor nije htio upaliti zbog nekog razloga (ovo se najčešće događa zimi), pa ste bili prinuđeni paliti auto i pokretati anlaser više puta zaredom.

Video: Paljenje automobila zimi

I u tome ne leži nikakav problem jer anlaser je namijenjen da bude pokretač ili starter vašeg auta, ali dugotrajno forsiranje paljenja ili verglanja bez uzimanja stanki da se anlaser ohladi, učinit će potpuno suprotno. U tom će se slučaju anlaser pregrijati i prestati raditi jer će doći do rastapanja nekog njegovog dijela, kao npr. četkica.

Obratite pažnju na anlaser i redovno ga servisirajte

Najčešće mijenjani dio anlasera su grafitno-bakrene četke jer se one najviše istroše tj. „izližu“ s obzirom na to da se koriste baš pri svakom startu automobila.

  • Prepoznate li ovaj problem na vrijeme vrlo lako ga možete riješiti samo kroz izmjenu četkica.
  • Ako to ne učinite na vrijeme i nastavite stvarati pritisak na anlaser možete uništiti anlaser, ali i neke druge bitne dijelove. 

Zbog toga servis na anlaseru radite redovito, jer za vozača nema gore situacije nego one kada ne može pokrenuti svog limenog ljubimca.

Servis anlasera

Nije jednostavno niti otkriti kada je potreban servis na anlaseru, ali češći servis svakako moraju napraviti vozači koji često pale svoj automobil. Ako ga pokrećete par puta dnevno vaš anlaser će trajati dulje, ali ako ga pokrećete mnogo više, kao recimo taksisti koji ga startaju i par sto puta dnevno, tada ćete trebati češći servis i izmjenu dijelova.

Pokretač Ford Mondeo
Pokretač za Ford Mondeo

No da bi znali sve o anlaseru morate znati nešto o još jednom bitnom dijelu vašeg auta. Anlaser pokreće vaš auto, a  znate li što pokreće anlaser? Akumulator.

Anlaser svoje napajanje za rad crpi iz akumulatora, pa je bitno da je i akumulator u dobrom stanju i da vodite brigu o njemu.  Iako se ne čini tako, anlaser/pokretač je vrlo veliki potrošač koji vuče mnogo struje iz akumulatora, ponekad i do 200 ampera, pa često može doći do kvara nekih njegovih dijelova ili do njihove istrošenosti.

Akumulatori i sigurnost koju vam pružaju

Akumulatore možemo nazvati i baterijom za pokretanje vašeg auta. Bez energije koju akumulatori dovode u automobil, i struje kojom omogućuju paljenje motora nema niti vožnje. Akumulatori su strašno važan izvor električne energije u automobilu i pokreću mnogo njegovih komponenti:

  • motor
  • pokretanja brisača
  • podizanja stakala 
  • i još mnogo drugih.

Iako se akumulatori mogu servisirati i održavati u dobrom stanju dugo vremena ipak moraju zamijeniti nakon određenog perioda. Prilikom kupnje akumulatora obratite se pouzdanom partneru i dobro se informirajte prije kupnje posebno zbog toga što različite trgovine nude različitu kvalitetu i vrstu akumulatora pa vam se može dogoditi da budete nezadovoljni kupnjom.

Kupnja akumulatora

Akumulatori se mogu kupiti putem web trgovine koja nudi velik izbor poznatih marki akumulatora najboljih i najkvalitetnijih brendova po mnogo povoljnijim cijenama nego u trgovinama auto dijelova. U velikom odabiru možete pronaći sve vrste akumulatora  i izabrati modele, proizvođače, jačinu i kupiti model koji u potpunosti odgovara vašem automobilu.

Jedna od prednosti kupovine preko internet trgovine je izbjegavanje gužvi i ušteda vremena, a posebno je odlična i mogućnost dostave i povrata. Silux web trgovina ima i odličnu korisničku podršku, stoga ako želite biti sigurni u svoju kupnju slobodno ih kontaktirajte.

Iz iste kategorije:

Related Posts