Šasija automobila je osnova na kojoj se gardi svako vozilo

Šasija automobila ili podvozje

Svako vozilo, ne samo automobili, već i kamioni i ostala vozila, sastoje se od tri glavna dijela koja se zajedno sklapaju u funkcionalnu cjelinu. U pitanju su šasija, motor i karoserija vozila. Šasija automobila ili podvozje je jedan od najvažnijih dijelova automobila jer podržava teret cijelog vozila i omogućuje prijenos svih sila koje na nju djeluju tako omogućujući kretanje samog vozila.

Šasija automobila
Šasija automobila je noseća konstrukcija vozila

Što je šasija automobila?

Možda niste znali da šasija automobila nije samo željezno podvozje, već uključuje i neke druge dijelove automobila. Prvi i najvažniji dio šasije je motor, a uključuje i uređaje:

 • za napajanje goriva
 • kvačilo i spojku 
 • mjenjač i njegove dijelove

Šasija automobila uključuje i:

 • uređaj za upravljanje (volan)
 • za kočenje (kočnice) 
 • sve elektrouređaje koji se nalaze u vozilu, a to su akumulator, svjetla, signalizacija i alternator.

Po ovome možete jednostavno zaključiti da je šasija automobila glavni kostur na kojem se gradi auto te da je užasno bitna za svaki auto.

Broj šasije ili podvozja identificira svaki auto za sebe 

Znate li što je broj šasije automobila i zašto je važan? Broj šasije je kao jedinstveni matični broj vašeg vozila, ili kao njegov „otisak prsta“ – ne postoji niti jedan potpuno identičan broj šasije. On se označuje oznakom VIN (Vehicle Identification Number) i sastoji se od 17 brojeva koje sadrže sve bitne informacije o vozilu. 

Šasija automobila, tj. njen broj, identificira:

 • marku automobila
 • njegovu stvarnu kilometražu
 • popis opreme koju auto sadrži 
 • i još mnogo toga

Preko broja šasije automobila možete otkriti koliko je vozilo prešlo kilometara, je li sudjelovalo u nekoj prometnoj nesreći, u kojoj je zemlji proizvedeno i još mnogo bitnih stvari koje govore o stanju i porijeklu vozila. Ovo je vrlo bitno prilikom kupnje automobila pa je ovdje broj šasije ključan faktor.

Gdje se nalazi broj šasije?

Broj šasije možete naći na mnogo mjesta, od motora, vjetrobranskog stakla, blatobrana pa čak i ispod tepiha, utisnutog u lim. Ako kupujete rabljeni auto, posebno ako dolazi iz inozemstva obratite pozornost na sva mjesta gdje se nalazi broj šasije. Ako se brojevi šasija automobila ne podudaraju, tj. nisu isti na svim mjestima, to znači da su brojevi „prekucani“.

Video: Jednostavno pronalaženje šasije i broja motora

Zaštitite šasiju od vanjskih utjecaja

Kao što već sigurno znate šasija automobila je vrlo podložna koroziji. To se događa zbog njenog smještaja koje je uvijek prvo na udaru vlage, soli, kamenja i ostalog, i štiti gornji dio auta od istih faktora.  Iako su moderni automobili građeni od puno kvalitetnijih materijala i ne korodiraju puno ipak je dobro reći da su i oni osjetljivi na hrđu, i to na spojevima glavnih dijelova podvozja pa bi bilo pametno zaštiti i njih.

Video: Kako spriječiti hrđu – zaštitite šasiju automobila unutarnjim premazom okvira

Zbog toga se šasije često štite bitumenom i to isključivo u certificiranom auto servisu koji zna ispravan postupak i koji će u potpunosti zaštiti vašeg limenog ljubimca. No većina vozača dolazi na premazivanje kad je prekasno, kad je auto već stariji od deset godina pa se korist od premazivanja bitumenom višestruko smanjuje. Ako se odlučite svoju šasiju premazati bitumenom budite spremni na to da ćete biti bez auta bar nekoliko dana dok profesionalci ne obave svoj posao.

Auto kozmetika štiti auto izvana i iznutra

Klasična auto kozmetika je uvijek dobrodošla pomoć pri zaštiti automobila i vrlo je bitna za njegovo održavanje. Iako ju većina ljudi veže uz estetsku funkciju auto kozmetika podrazumijeva i stvaranje zaštite kod auta.

Auto kozmetika štiti auto izvana i iznutra
Auto kozmetika za održavanje za čišćenje vanjskih površina automobila

Odličnu zaštitu šasije bitumenom koji sprječava koroziju smo već naveli, a sada ćemo vas upoznati i sa zaštitom automobilskog laka, koji je uz šasiju najizloženiji dio vašeg automobila. 

Auto kozmetika za održavanje

Osim za uljepšavanje, auto kozmetika služi i za održavanje automobila. Prije zime i zimskih uvjeta koji mogu izuzetno oštetiti automobil preporučujemo vam kupnju kvalitetnog voska za auto. Možda vam se to čini nepotrebnim jer vi svoj auto već polirate voskom koji daje sjaj laku, ali sada govorimo o stavljanju voska radi zaštite. 

Dobar će vosak zaštiti lak od:

 • soli
 • kamenčića 
 • i mnogih drugih nezgodnih zimskih faktora

Stoga je potrebno nanijeti vosak i to ako je moguće koristite neki kvalitetniji vosak jer će zaštita biti bolja, a samim time ćete uštedjeti na potencijalnim popravcima oštećenjima.

Tijekom zime farovi su skloni skupljanju inja što smanjuje vidljivost. Ako nanesete vosak inje se neće skupljati, a vi ćete imati bolju vidljivost na cesti tijekom dugih mračnih zimskih noći.

Iz iste kategorije:

Related Posts