Prednosti krovnih nosača

Automobilski krovni nosači

Iako su manji automobili praktični za svakodnevnu gradsku vožnju zbog lakoće parkiranja, kada se krene na put može doći do problema jer nedostaje prostora za pohranu, pogotovo ako imate veću obitelj s djecom. Upravo u ovom slučaju, krovni nosači spašavaju situaciju i omogućavaju vam dovoljno mjesta za sve stvari. 

Lako su dobavljivi u brojnim specijaliziranim trgovinama s autodijelovima, a možete se odlučiti i za opciju njihovog najma, ako ih ne planirate često koristiti.

Automobilski krovni nosači
Univerzalni krovni nosači

Sastavnice krovnih nosača

Kako bi se automobilski krovni nosači montirali na krov, nužno je kupiti sve sastavne dijelove jer ukoliko nedostaje bilo koji dio, nećete ih moći montirati. Sastavni dijelovi su: šipke (par), glava (4 komada s bravicama za zaključavanje) i spojnica (4 komada, ukoliko vozilo nema uzdignute nosače). 

S obzirom na različite vrste krovova na automobilima, u ponudi krovnih nosača za auto ističe se pet tipova:

  • za prazan krov (nema nikakve otvore niti uzdužne nosače)
  • za fiksne točke (vratašca ispod kojih se nalazi prihvat)
  • za integrirane uzdužne nosače (nalaze se uzduž vozila i spojeni su s krovom)
  • za uzdužne nosače automobila (nalaze se uzduž vozila i uzdignuti su od krova)
  • za kišni žljeb (nalaze se iznad vrata bočno)

Također, pri izboru adekvatnog auto krovnog nosača, možete birati i između više vrsta šipki pa tako postoje:

  • aluminijske šipke
  • čelične šipke
  • šipke sa zaobljenim krajevima

Koji model odabrati za vlastiti automobil

Kako biste na svoj automobil postavili neki od dodataka kao što su krovna kutija, nosači za skije, nosači za bicikle, nosači za snowboard, kajak i slično, potrebna vam je baza. Nju čine univerzalni krovni nosači. Odabir odgovarajućih je ključan kako biste dobili što više prostora za manevriranje te kako biste sa sobom mogli ponijeti što više stvari.

Krovni nosači
Krovni nosači za skije, bicikle, …

Ipak, odabir nije tako jednostavan pa ne možete kupiti bilo koji univerzalni krovni nosač već onaj koji odgovara tipu krova vašeg automobila. To je vrlo važno kako bi se mogao sigurno i stabilno montirati na krov vašeg automobila. Pri odabiru vam može pomoći trgovac ili prodajni savjetnik u specijaliziranoj trgovini ili se informirati možete i na internetu gdje možete pronaći razne vodiče i upitnike koje će vam pomoći u odabiru najboljeg tipa za vaš automobil.

Nova i rabljena autooprema

S obzirom na činjenicu da se kupuju ovisno o tipu krova automobila, česti su oglasi u kojima se prodaju rabljeni krovni nosači za novo. Možda vas na prvi pogled privuče znatno niža cijena od one koju biste platili u specijaliziranoj trgovini, ali dobro obratite pažnju na točne dimenzije koje vam trebaju kao i na tip.

Video: Tipski teretni krovni nosači Nordrive

Ako ne obratite pozornost na navedeno već vas privuče samo cijena, može doći do toga da kupite model koji ne odgovara vašem automobili ili model za koji je vrlo teško naći potrebne dodatke. U tom slučaju, ovakva kupovina se uopće ne isplati. Također, važno je prije kupnje provjeriti i stanje krovnog nosača te dolazi li uz njega sva potrebna oprema za montažu.

Najbolji krovni dodatak

Jednim od najboljih i najpopularnijih dodataka za krovne nosače smatraju se krovne kutije. Krovne kutije predstavljaju prostor za pakiranje stvari prilikom dužeg putovanja. One dolaze u velikom broju različitih veličina i oblika stoga je vrlo važno odabrati najaerodinamičniju verziju koja odgovara dimenzijama našeg krovnog nosača. 

Krovne kutije predstavljaju prostor za pakiranje stvari prilikom dužeg putovanja
Krovne kutije za auto

Oblik krovne kutije osim kada govorimo o prostoru, ima veliku utjecaj i na količinu buke i povećanje potrošnje goriva tijekom vožnje pa je stoga vrlo važna stavka pri odabiru. Osim aerodinamičnosti i stabilnosti, vrlo je važna i stavka sigurnosti zato se preporučuje kupovina krovnih kutija koje imaju mogućnost zaključavanja. 

Nosači za bicikle

S obzirom da su danas sve popularniji aktivni i avanturistički vidovi odmora, sve je popularniji postao i biciklizam. Zbog toga sve češće na prometnicama na krovu automobila mogu vidjeti nosači za bicikl jer se uz njihovu pomoć može sa sobom ponijeti jedan ili pak više bicikala. 

Prije nego se odlučite za kupnju nosača za bicikle za auto, važno je da obratite pozornost na način na koji se bicikl postavlja zato što neki nosači za bicikle za automobil nude veću stabilnost u usporedbi s drugima pa su stoga pogodniji ako se odlučite na put po lošim, strmim ili krivudavim cestama jer sprječavaju padanje ili klizanje bicikla. Isto tako, vrlo je bitno voditi računa o visini automobila jer što je visina automobila veća, veća je i opasnost od zapinjanja automobila u tunelu ili javnoj garaži. 

Iz iste kategorije:

Related Posts