Automobili su sastavljeni od brojnih dijelova

Dijelovi automobila zaduženi su za razne funkcije

Automobili se mogu promatrati kao jedna velika cjelina. Brojni dijelovi automobila zaduženi su za razne funkcije. Neki su međusobno povezani i zajednički osiguravaju rad brojnih komponenti, primjerice motora kao jedne od najvažnijih komponenti. Neki su pak dio većih sklopova, kao što je karoserija automobila.

Prilikom kupnje novog automobila, mnogi ne razmišljaju previše u autodijelovima. No, prije ili kasnije, doći će do nekog kvara ili ćete jednostavno morati zamijeniti istrošene dijelove. Tek tada će mnogi shvatiti da cijene autodijelova za njihov model možda i nisu baš toliko niske. No, uvijek se možete odlučiti i za one rezervne i na taj način uštedjeti.

Univerzalni dijelovi automobila
Dijelovi automobila se sve češće kupuju u web trgovinama

Razne kategorije u trgovinama s autodijelovima

Brojne trgovine, bilo da je riječ o online ili lokalnim, u svojoj ponudi nude brojne kategorije koje su zapravo dijelovi automobila. Naravno, budući da ih ima jako puno, trgovine se trude smanjiti taj broj kategorija pa su uglavnom dijelovi za auto grupirane u kategorije, podkategorije i slično. Na taj način je ponuda ipak puno preglednija i lakše je pronaći ono što vam je potrebno. Primjerice, neke od kategorija i podkategorija su :

Rasvjeta

 • Farovi
 • Žmigavci
 • Maglenke
 • Stražnja svjetla

Karoserija

 • Blatobrani
 • Rubnjaci
 • Branici
 • Pragovi

Rashladni sustavi

 • Hladnjaci klime
 • Kompresori klime
 • Termostati

Motor

Ostalo

Ovo je primjer samo jedne od mogućih kategorizacija. Unutar svake od tih podkategorija nalaze se univerzalni dijelovi automobila ili oni tipski. To znači da su neki prilagođeni bilo kojem modelu automobila, dok su neki namijenjeni točno određenom modelu.

Prednosti kupnje dijelova automobila u web trgovinama

Dijelovi automobila se sve češće kupuju u web trgovinama, a to pogotovo čine mlađe generacije koje su navikle sve više toga obavljati putem interneta. A to i ne čudi s obzirom na brojne prednosti koje ovakva kupnja donosi. Prije svega, izbor dijelova za auto je puno veći. Web trgovine često imaju velika skladišta s jako mnogo dijelova pa ne biste trebali imati problema s pronalaskom. Primjerice, zanima li vas auto karoserija i tražite li nešto iz tog asortimana, u web trgovinama ćete zasigurno pronaći puno veći izbor nego što je to slučaj u lokalnim trgovinama.

Dijelovi automobila
Dijelovi automobila: Katalizator

Druga velika prednost koju nude web trgovine je jednostavnost pretraživanja. Ako niste sigurni koji konkretno dio vam je potreban, odnosno postoji ili neki univerzalan dio za auto ili se baš morate odlučiti za tipski dio, to ćete na ovaj način vrlo lako saznati. Naime, brojne web trgovine s autodijelovima imaju i nešto naprednije tražilice. Dovoljno je da upišete marku i model automobila te njegovo godište i tražilica će vam pokazati sve proizvode koji vam odgovaraju, posložene u sve kategorije. Na ovaj način uštedjet ćete jako puno vremena pri pretraživanju.

Nedostaci kupnje dijelova automobila u web trgovinama

Kupnja dijelova automobila u web trgovinama ipak ima i određene nedostatke. Jedan od onih koji se najčešće ističe odnosi se na to što ipak morate čekati dok vam ne dostave ono što ste kupili. I u pojedinim slučajevima to može potrajati i nekoliko dana, što nikako nije dobro ako vam je automobil pokvaren i ako bez tih dijelova koje ste naručili ne možete popraviti auto.

Osim toga, neki ovaj način kupnje još uvijek smatraju vrlo nesigurnim i boje se ostavljati broj kreditne kartice. No, činjenica je da uz malo istraživanja prije kupnje, odnosno provjere određene web trgovine, ukoliko nije poznata i renomirana, ne biste trebali imati problema. 

Karoserija automobila

Karoserija automobila (auto karoserija) jedan je od njegovih osnovnih dijelova. Ona na neki način predstavlja kostur automobila te se koristi za smještaj vozača i ostalih putnika te prtljage. Auto karoserija je sastavljena od brojnih dijelova i upravo njih ćete zasigurno kad-tad morati mijenjati ako budete duže vrijeme vozili isti automobil. Neki od dijelova karoserije automobila su:

 • Pragovi
 • Blatobrani
 • Retrovizori
 • Branici
 • Farovi 

Ovdje nije riječ o velikim i skupim autodijelovima, već je uglavnom riječ o onim nešto manjim, čija zamjena uglavnom ne iziskuje veliki materijalni trošak. No, kada je u pitanju karoserija automobila, uglavnom imate mogućnost biranja originalnih i zamjenskih dijelova. Originalni su uvijek skuplji, dok su zamjenski niže cijene. Njih proizvode neke neovisne tvrtke, a mnogima od njih je to jedini i glavni dio poslovanja pa možete biti relativno sigurni u njihovu kvalitetu.

Iz iste kategorije:

Related Posts